NRC Handelsblad
(The Netherlands)

13 January 1998

"Vieze woorden in de ruimte"

by

Ewoud Sanders


Wie op zoek gaat naar vieze woorden op het Internet, is gauw klaar. Ongetwijfeld is er in allerlei hoeken en gaten wat te vinden, maar er is maar één verzamelsite die er werkelijk toe doet, en dat is die van dr. Reinhold Aman.

Aman is een Amerikaanse wetenschapper van Zuid-Duitse afkomst*. Van huis uit is hij taalkundige en historisch-letterkundige. Sinds de jaren zeventig doet hij vrijwel niets anders dan inventariseren en onderzoeken hoe mensen elkaar wereldwijd uitschelden, beledigen en vervloeken. Hij doet dit op een geestige, scherpe en wetenschappelijke manier, maar hij wordt lang niet door iedereen begrepen en dat maakt hem een beetje tot een tragische figuur. In Amerika staat hij bekend als de voornaamste scheldexpert, de 'King of Curse'. Internationaal heeft hij naam gemaakt met Maledicta -- Latijn voor 'scheldwoorden, belasteringen, beschimpingen' -- een uniek tijdschrift, waarvan inmiddels twaalf nummers zijn verschenen. De abonnees zitten verspreid over 78 landen, waaronder enkele tientallen in Nederland.

Een paar jaar geleden kwam Aman in het nieuws omdat hij tot 25 jaar gevangenisstraf was veroordeeld voor het per post versturen van een scheldkanonnade aan een advocaat en een rechter. Bovendien had hij zijn ex-vrouw twee kaartjes gestuurd met dreigende krantenkoppen als "Man kills ex-wife''. Vijfëntwintig jaar! Kom daar in Leeuwarden maar eens om! Uiteindelijk werd de straf verlaagd, maar toch zat hij vijftien maanden in de bak en zeven maanden thuis met een apparaatje aan zijn been waarmee hij in de gaten werd gehouden.

De homepage van Aman begint met een welgemeende waarschuwing: "Als u minderjarig, onvolwassen, juristengespuis, een oppervlakkige journalist of een politiek correcte bent, of aanstoot neemt aan woorden, ga dan maar weg.'' Daarna volgt een inhoudsopgave van de twaalf achterliggende paginas. Zo geeft Aman -- die zijn site wekelijks bijwerkt -- een overzicht van de inhoud van alle nummers van Maledicta. De voornaamste artikelen zijn digitaal beschikbaar. Over zijn verblijf in de gevangenis schreef Aman een boek, dat ook op zijn homepage staat. Het heet Hillary Clinton's Pen Pal: A Guide to Life and Lingo in Federal Prison. Het hoofdstuk over 'Basic Survival Techniques' begint met de mededeling: "Je moet heel goed beseffen dat jij een gevangene wordt als alle anderen, een nummer, meer niet, en niets beter dan blank woonwagentuig of een Cubaanse hoer die niet kan lezen of schrijven.''

Lopend onderzoek is te vinden op de pagina Polyglot Exclamations. Hier is Aman bezig met een inventarisatie van alle tegenhangers, wereldwijd, van 'nuttige uitdrukkingen' als Kiss my ass! Shut up! You asshole! Oh, shit! Goddamn it! en Jesus Christ! Op de allermooiste pagina geeft Aman een beredeneerd overzicht van alle websites op Internet die zijn gespecialiseerd in beledigingen, vloeken, krachttermen, lasteringen, aantijgingen, slang en smerig of grof taalgebruik. Wie hier eenmaal is aangeland, zit voorlopig achter het scherm, want de ene hyperlink is nog smakelijker en vermakelijker dan de ander. Alleen al de toelichtingen van Aman zijn erg leuk om te lezen. Zo schrijft hij over de site van het Britse tijdschrift Uploaded: "Hij biedt geluiden, ge-chat en veel plaatjes, maar wordt bedorven door een stomme webopmaak (een of andere jojo heeft veel woorden in geel of bleek blauwgroen op een witte achtergrond geschreven, waardoor ze onleesbaar zijn).''

Een greep uit de andere hyperlinks: een cursus 'How to Swear in German' (met geluid), een lijst van 56 vertalingen van het zinnetje 'You Eat Like A Pig', honderden vloeken in het Zweeds, Grieks, Australisch, Zuid-Afrikaans en Nederlands, een overzicht van Bargoense woorden in 120 talen (deze site werd alleen al in maart 1997 127.000 maal bezocht), seksuele vloeken in het Italiaans en het Turks, het idioom van de Amerikaanse mafia, een lijst van 644 Engelse woorden voor masturbatie, beledigingen bij Shakespeare en ga zo maar door. Dit alles onder deskundige begeleiding van dr. Reinhold Aman, een man die een grote internationale prijs verdient voor zijn unieke werk.

Adres: http://www.sonic.net/maledicta/links.html

---------------------------------------------
*Voor een uitstekend portret van Aman zie Liesbeth Koenen Het vermogen te verlangen. Onlangs verscheen een aanzienlijk uitgebreide tweede editie van dit prachtboek.

Source: http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/01/13/Med/05.html


Back to "News - Reviews - Interviews"